Forventningsfull premiere på SHABANAS VALG

SHABANAS VALG ble vist for en fullsatt sal på Frogner kino. Lubna Jaffery Fjell fra kulturdepartementet introduserte visningen.

Skofteland film kunne onsdag 14. april 2010 for første gang invitere publikum til å se den meget personlige dokumentarfilmen SHABANAS VALG, et nærgående portrett av den kompromissløse frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman Gaarder.

Regissør Martin Rehman Gaarder og hans kone Shabana Rehman Gaarder er begge medvirkende i filmen, som på en intim måte skildrer hvordan det profilerte parets samliv påvirkes av Shabana Rehman Gaarders store kunsterniske ambisjoner.

Ekteparet var naturlig nok spente på hvordan denne utleverende dokumentaren ville bli mottatt av publikum. I salen satt familie, venner, kollegaer, politikere og profilerte kulturpersonligheter. Etter sniktitten på filmen, som har premiere på NRK1 lørdag 17. april, lot ikke tilbakemeldingene vente på seg. Mange var tydelig berørt av filmen og imponert over hvor ærlig den var.

Regissør Martin Rehman Gaarder.

nrk.no:

– Frykter dere reaksjonene som kommer?

– Nei, ikke egentlig. Man er selvsagt redd for å møte sitt publikum, og vi som journalister er vant til å fortelle historier som rammer andre. Men nå forteller vi om oss selv, og dette er livet. Autentisk, ærlig og utleverende, sier Martin Rehman Gaarder til nrk.no. Les mer her:  «Autentisk, ærlig og utelverende»

dagsavisen.no:

Shabana: – Det er laget flere TV-portretter av meg som har vært mer konstruerte. Dette liker jeg bedre, fordi det er autentisk. Selv om det ikke er alle scenene det er like kult å se på for meg. Men fordi vi er gift, har vi fått til å filme noe unikt som ellers aldri ville blitt fortalt. Les mer her: «Scener fra vårt ekteskap»

dagbladet.no:

– Mange har spurt om å få lage dokumentar om meg, men denne filmen kunne ikke blitt laget av noen andre enn Martin. Han har stått på andre siden av kamera og involvert seg med alle følelsene sine, og den likeverdigheten og tilliten er avgjørende, sier Shabana.

– Jeg hadde ikke turt å vise alle sidene, all den sårbarheten, til noen som ikke sto meg så nær. Les mer her: «Alt om min kone» Magasinet Dagbladet.

Anmeldelse i Montage:

«Med Shabanas valg har Martin Rehman Gaarder laget en intenst personlig og ofte privat dokumentar som visker ut grensene mellom artikulert film og upolert virkelighet.(..) Shabanas valg er en genuint engasjerende og bevegende film, som utvilsomt fortjener å bli omtalt som en av de siste årenes aller beste norske dokumentarfilmer. Les mer her:  «Hudløst og bevegende om Shabana Rehman»

vg.no:

Hadde alle likt hva vi gjør, hvordan vi framstår og hva vi sier i enhver scene ville filmen blitt helt flat og uinteressant.

– Man må tørre å ta med scener der man kanskje ikke vil bli likt. Men i tillegg kommer det andre scener, hvor man har gjennomgått en utvikling og kanskje går tilbake på hva man sa. Det er slikt som skaper fremdrift, sier Gaarder.

Les mer her: «Utelverer intime detaljer i Shabana-portrett»

Under, sitat fra Stavanger aftenblad, Aftenbladet – 19.04.2010 – Side: 30 – Seksjon: Kultur – Del: B Forfatter: Elisabeth Bie:

Hurra for det private

Personlig er bra, privat er det ikke. Slik har reglene for god takt og tone og dannelse vært i den norske medieoffentligheten i årevis. Så kom Karl Ove Knausgård med sin seksbindsroman «Min kamp» i fjor, og sa under lanseringen at hans mål med boken var å være privat, men ikke personlig. Det provoserte. Skikkelig. Men grenser er allerede flyttet.

Så når NRK-ansatte Martin Rehman Gaarder kommer med en ekstremt privat hyllest til sin elskede kone Shabana Rehman Gaarder i beste sendetid, føles det som en vakker kjærlighetshistorie, og samtidig et unikt og ekte innblikk i hvordan en av Norges mest kontroversielle kulturpersonligheter de siste årene egentlig er og har det.

Kjente folk er fulgt med kamera bak scenen før, men ikke inn i hverdagstraumene og private relasjoner. Unntaket er realityserier med en klar agenda for å provosere og underholde. Derfor får dokumentaren det vi definerer som det «personlige» til å framstå som latterlig. For er ikke det «personlige», når vi snakker om kjente mennesker, egentlig bare et selvregissert bilde av en person som byr på seg selv – når og slik det passer ham eller henne? Og når de har tillatt seg å være private, har det alltid blitt fulgt av den skinnhellige frasen «jeg står fram for å hjelpe andre i samme situasjon». Det er fordi forakten for det private henger nøye sammen med jantelovens «du skal ikke tro at du er noe». Du skal ikke tror at ditt privatliv er mer interessant en andres, du skal ikke tro at noen bryr seg om ditt hverdagsliv.

«Shabanas valg» viser at det hverdagslige og private er mye mer interessant en det såkalt «personlige». Fordi vi kjenner oss igjen på så mange plan, fordi det er ekte. Selvsagt er også dette redigert og prioritert, men det føles ekte.

Også at en ektemann lager en hyllest til sin kone gir et unikt innblikk. Det er som om Martin Rehman Gaarder sier: «Dette er kvinnen jeg elsker. Hun er full av feil og lyter, av og til kan jeg nesten ikke holde ut og leve med henne. Men slik er jeg også. Jeg elsker henne uansett, og er takknemlig for at hun elsker meg tilbake».

Kan det bli mer romantisk enn det?

©Stavanger Aftenblad

2 min. trailer av Shabanas valg:

Sjanger: Enkeltstående dokumentar

Lengde: 69 min.

Visningsformat: Digi Beta/DVD

Premiere: 17. april 2010, NRK

Manus, regi og foto: Martin Rehman Gaarder

Produsent: Hilde Skofteland

Den kompromissløse frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman Gaarder dras mellom frihet og trygghet, ambisjon og kjærlighet i dette nærgående portrettet skildret av ektemannen og journalisten Martin Rehman Gaarder. Han tar oss med på innsiden av et høyst utradisjonelt forhold mellom en norsk familiefar og en kjent og omstridt pakistansk kvinne.

POSTET 25.06.10

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skoftelandfilm Film AS

produserer dokumentar-filmer og dokumentarserier


Prosjekter

Optimistene
Se trailer


Last Call - I tolvte time
Se trailer


The Sarnos – A Life in Dirty Movies
Se trailer


Morgendagens idrettshelter
Se trailer


Et lite stykke Thailand II
Se trailer


Uteliggernes sang
Se trailerHyttedrømmen
Se trailershabanas_valg

Shabanas valg
Se trailerGlamourjentene
Se trailerMemento mori
Se trailerLykkens grøde
Se trailerEt lite stykke Thailand
Se trailer