Et lite stykke Thailand I

Sjanger: Dokumentarserie

Lengde: 6 x 46 min.

Visningsformat: Digi beta/DVD

Premiere: 10. januar 2008, TVNORGE

Hovedregissør: Tale Kristine Skeidsvoll

Co-regissører: Gunhild Asting og Gunhild Westhagen Magnor

Produsent: Hilde Skofteland

Trailer: Klikk her for å se trailer 

odd-v-og-noy001.jpg

Vestlandsbygda Tresfjord kalles «Thaifjord» på folkemunne fordi mange av ungkarene her har funnet seg koner fra Thailand. Kan det bli ekte kjærlighet av sånt? En thaidame er jo en fattig barjente som har funnet seg en håpløs norsk ungkar. Eller?

Hva er grunnen til at disse mennene skaffer seg thaidamer? Og hvem er jentene som reiser fra den andre siden av jorda for å gifte seg med en mann de ikk e kjenner? I «Et lite stykke Thailand» følger vi fem par gjennom et år fylt av gleder og sorger. Kanskje kan de lære oss noe om kjærlighet …

• “Et lilogo_gullruten_rgb_litente stykke Thailand” hadde i snitt 353 000 seere

• En av TVNORGEs største suksesser

• Vinner av “Gullruten 2008” for Beste dokusåpe

• Hele seriens 6 episoder på dobbel DVD

• 58 min. bonusmateriale

• Tekstet til engelsk og thai!

Resymé:

I Vestlandsbygda Tresfjord er det kommet så mange thailandske damer for å gifte seg med norske ungkarer at stedet på folkemunne kalles “Thaifjord”. Vi følger fem par gjennom et år og er vitne til alt fra kostelige scener – f.eks. når en buddhistmunk fra Thailand flytter inn på gården og mannen i huset ifølge kona bør legge hagla på hylla, til dypt rørende situasjoner der sorg, savn og lykkestunder veksler om hverandre. Vi er med ungkaren som reiser til Thailand for å gifte seg med en jente han knapt kjenner, og vi følger hennes første tid i Norge. Sjelden har en serie fått fåmælte, staute norske menn i tale om hva som er lykken i livet på en liknende måte. Intet øye var tørt da siste episode gikk over skjermen.

Utgangspunktet for serien er at vi jo alle er så skjønt enige om hva en thai-dame er: En fattig barjente som har funnet seg en håpløs norsk ungkar. Og de er i hvert fall ikke gift av kjærlighet. Eller? Som en god dokumentar gir serien ikke alle svarene, men stiller de riktige spørsmålene. Hva er ekte kjærlighet, og hva skal til for å skape et godt samliv? Er vår tids romantiske kjærlighetsideal kanskje både urealistisk og lite fruktbart? I serien får vi vite hva både thaikvinnene og de norske karene tenker om seg selv og sine valg i livet. Dette er en unik, varm og underholdende serie alle har godt av å se.

kaare-og-sumalee-vei.jpg

I ”Et lite stykke Thailand” møter vi en ungkar som er på vei til Thailand for å gifte seg med en dame han knapt kjenner, en eldre forretningskvinne fra Bangkok som starter et buddhist-tempel på gårdsbruket til mannen sin, en travel småbarnsmor som finner tilbake til religionen når moren hennes dør og en ektemann som hjelper sin kone tilbake til livet etter en alvorlig ulykke.

Fem par har åpnet sine hjerter og sine hjem for oss – i håp om å kunne bidra til en forandring. Sammen har vi laget en unik, ærlig og underholdende serie om livet og kjærligheten i bygdene som på folkemunne kalles Thaifjord.

p1000171.jpg

Kontakt Skofteland film AS:

Hilde Skofteland

Executive producer

Phone +47 23691223/ + 47 90775786

E-mail: hilde at skoftelandfilm.no

De medvirkende i ”Et lite stykke Thailand”:

Odd Vidar og Noy

Odd-V-og-Noi-ski

Odd Vidar (37) gifter seg med Noy (36) – en kvinne han knapt kjenner. Det blir holdt et tradisjonelt bryllup i Thailand sommeren 2006. Tradisjonen tro, betaler Odd Vidar 20 000 kroner i dowry til Noys familie. Han gjør stort sett det han blir fortalt, og føler seg som turist i sitt eget bryllup.Sumalee og Kåre Oddvar

Tre måneder senere; Noy ankommer Tresfjord, klar for å starte et nytt liv. Hun snakker ikke norsk, bare litt engelsk, og hun har aldri tidligere vært utenfor Thailand.

De første tre månedene føler hun seg ensom og isolert. Odd Vidar reiser mye i forbindelse med jobben, og de får lite tid sammen. Noy savner familien og vennene sine enormt, og spesielt savner hun moren sin. De snakker sammen hver dag på telefonen.

Odd Vidars mor bor rett ved siden av, men hun er litt skeptisk til Noy. Når hun endelig en dag kommer innom på besøk, sliter de to kvinnene med å snakke sammen. Men neste dag blir Noy invitert på besøk til Odd Vidars mor, og de to kvinnene blir bedre kjent.

Hvordan vil Noy og Odd Vidar, to mennesker fra hver sin del av verden, takle utfordringene de kommer til å møte? Vil de klare å skape et godt liv sammen?

Sumalee og Kåre Oddvar:

P1000160

Sumalee (37) og Kåre Oddvar (47) giftet seg for 13 år siden, og Sumalee er nå en typisk dobbeltarbeidende mamma, ikke særlig forskjellig fra sine norske venner.

Hver sommer reiser ekteparet med sine to små døtre, til Thailand for å besøke Sumalees mamma. Denne sommeren blir Sumalees mor syk og dør rett etter at familien har ankommet Thailand. Med det er Sumalees siste bånd til Thailand brutt, og hun innser at nå er ektemannen Kåre Oddvar hennes aller nærmeste i livet.

Tilbake i Norge prøver hun å komme seg tilbake til hverdagen med studier og jobb, men hun innser at hun må gi slipp på moren sin for å komme seg videre i livet. En munk som er på besøk i bygda, hjelper henne å hanskes med sorgen, og hun begynner å involvere seg i arbeidet med å etablere et Buddhist tempel i bygda. For Sumalee er det viktig å bli akseptert i det norske samfunnet, og hun inviterer kronprinsesse Mette-Marit til å være æresgjest under åpningen av tempelet, i håp om at hun vil komme og gi ”thaidamene” den støtten de trenger.

Men viktigst av alt; hva synes Kåre Oddvar og døtrene om at Thai-bakgrunnen hennes nå blir en mer tydelig del av henne?

Lakiska og Olav

Olav,-Malene-og-Laksika

Laksika (31) er husmor, og gift med bygdas lottomillionær Olav (34). Han arbeider lange dager, og Laksika virker som hun kjeder seg og føler seg isolert i det nye romslige huset. Hun bestemmer seg for at hun skal prøve å ta førerkort slik at det blir lettere å skaffe seg en jobb og få muligheten til å besøke venner.

Førerkortet representerer en ny frihet for Laksika, både økonomisk og sosialt sett. Men for å bestå førerprøven må hun lese og øvelseskjøre mye, og hun er avhengig av at Olav stiller opp og hjelper henne med huset og datteren.

For Olav er det veldig lettvint å ha en kone som tar seg av alt i hjemmet, og hennes selvstendighet er kanskje ikke hva han ønsker. Vil de klare å strukturere seg slik at begge kan ha et liv utenfor husets fire vegger?

Nantaya og Lars Johan

P1000542

Nantaya (58) og Lars Johan (67) flyttet sammen bare én dag etter at de møttes, og har nå vært gift i tre år. Nantaya ble nylig valgt til leder av buddhistforeningen i Møre og Romsdal. Hun elsker norsk natur og dyreliv, og det gjør også Lars – men på en helt annen måte! I mer enn 50 år har Lars Johan vært en ivrig jeger.

Å ta livet av dyr for sportens skyld er vanskelig å akseptere for Nantaya, og hun prøver å overtale ham til å slutte. Han argumenterer i mot, og sier at hun må akseptere det som en del av han kultur, akkurat som han aksepterer hennes.

Nantaya inviterer en munk til å bo på gården, som en del av arbeidet med å etablere et tempel. Det betyr enda flere restriksjoner med hensyn til jakting, og Lars Johan nærmer seg grensen for hva han kan akseptere.

Nantaya og Lars fant hverandre i voksen alder, og de har begge dype bånd til hver sin kultur. Er båndene dem i mellom sterke nok til at de kan finne en måte å leve sammen på?

Bunta og Johnny

Bunta-og-Johnny--ski

Bunta (51) og hennes eneste datter kom til Norge for 25 år siden, på jakt etter et bedre liv. Etter syv år skilte hun seg fra sin første ektemann, og kort tid etterpå giftet hun seg med Johnny (56). Men lykken var kortvarig, for datteren ble syk og døde året etter. Hun bærer fortsatt med seg tapet av datteren, når livet plutselig byr på enda en utfordring for Bunta, og hun mister tre fingre i en arbeidsulykke.

Livet forandres dramatisk for Johnny også, som nå må stelle sin hjelpeløse kone i tillegg til å stelle huset og gå på jobb. De har vært gjennom tøffe tider før, men hvor mye vil forholdet tåle?

Regissør Tale Kristine Skeidsvoll
Regissør Tale Kristine Skeidsvoll

KREDITERINGER:

Idé, manus og regi:

Tale Kristine Skeidsvoll

Co – regi opptak:

Gunhild Asting

Gunhild Westhagen Magnor

Mali Finborud Nøren

Foto:

Gunhild Westhagen Magnor

Linn Amundsen

Nils Petter Devoll Midttun

Linn Evy Johnsen

Frank Alvegg

Tone Andersen

Mali Finborud Nøren

Tale Kristine Skeidsvoll

Gunhild Asting

Hilde Skofteland

Lyd

Hilde Heyerdahl

Kristoffer Carstens

Etterarbeidskoordinator:

Julie Syse

Loggere:

Stine Heier Straumsheim

Eirik B. Jensen

Erik Snøve

Morten Nyheim Larsen

Hilde K. Kjøs

Karoline Grindaker

Ivan Gasparini

Marit Berntzen

Klipp:

Erik Andersson

Reidar W. Ewing

Endre Vestvik

Robert Stengård

Lydetterarbeid:

Lydhodene AS

Frode Løes Hvatum

Håkon Lammetun

Anders Mørk

Musikk:

Musikkforlaget Apollo

Grafikk:

BUG ved Torkell Bernsen

Tolk, oversetting:

Poranee Larsen

Sophida Manthong Bønsnes

Online, fargekorrigering:

Njål Henry Lødemel

Takk til:

Hugfrid Raaheim

og Vestnes Resurssenter

Produksjonsleder/økonomiansvarlig:

Siv Kathrine Lemika

Produksjonssekretær:

Gunhild Gjølstad

Mimma Bash

Prosjektleder TVNORGE:

Astri Lundberg

Produsent:

Hilde Skofteland

Co – produsenter og investorer:

Norsk Filmfond v/Bodil Cold-Ravnkilde

Pære Produksjon

Institusjonen Fritt ord

Vestnes kommune

Fond For lyd og bilde

TVNORGE

DOK001-Et-Lite-Stykke-Thail

Klikk her for å kjøpe dvd av serien

Skofteland Film AS © 2008

3 kommentarer på “Et lite stykke Thailand I

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skoftelandfilm Film AS

produserer dokumentar-filmer og dokumentarserier


Prosjekter

Optimistene
Se trailer


Last Call - I tolvte time
Se trailer


The Sarnos – A Life in Dirty Movies
Se trailer


Morgendagens idrettshelter
Se trailer


Et lite stykke Thailand II
Se trailer


Uteliggernes sang
Se trailerHyttedrømmen
Se trailershabanas_valg

Shabanas valg
Se trailerGlamourjentene
Se trailerMemento mori
Se trailerLykkens grøde
Se trailerEt lite stykke Thailand
Se trailer