Hyttedrømmen

Sjanger: Dokumentarserie 6 x 23,5 min.

Premiere: Påsken 2010, TV 2. Se alle episodene i REPRISE fra lørdag 19. mars 2011, kl. 19:30 på TV 2!

Regissør: Kenneth Elvebakk

Produsent: Hege Michelsen

Executive Produsent: Hilde Skofteland

Se trailer av HYTTEDRØMMEN her

Les mer om medvirkende i HYTTEDRØMMEN her

Les mer om de seks episodene i HYTTEDRØMMEN her

En underholdende og engasjerende dokumentarserie fra Valdres om hyttebygging, den norske folkesjela, fjellet, naturskjønn uskyld og bygdas fremtid.

vignettbilde4-Hytte-m-titte

Natur, fjell og fjord er en del av nordmenns identitet, og egen hytte er for mange den store drømmen. HYTTEDRØMMEN handler om drømmen om det gode liv på fjellet og alt hytteutbyggingen innebærer både for hyttefolket og bygda.

Hyttedrommen_002_edited-1

I den idylliske fjellkommunen Vestre Slidre i Valdres er det nå flere hytter enn innbyggere. Gjennom ett år følger vi hyttefolket, de som har holdt til her i alle år og de som bygger seg nye store og små drømmehytter. Vi følger også utbyggere, bønder og grunneiere, håndverkere, kjøpmenn og lokalpolitikere. For hytteutbyggingen påvirker hele bygda, både nå og i fremtiden. Den storstilte utbyggingen skaper sterke reaksjoner, men bygda trenger flere arbeidsplasser.

Vidar_007

Snekker og bonde Vidar Opheim står overfor et stort valg: Skal han gi opp støls- og gårdsdriften og satse på hytteinteriørfirmaet? Den miljøbevisste hippien Bjørn Stendebakken og kona Inger Synnøve Lerhol vurderer for og mot om de skal bli med på hyttetomtesalg og massiv hytteutbygging eller ei. Men er det virkelig en god ide når sterke krefter vil anlegge splitter nye handlegater og spa midt oppå fjellet – blant spredte små hytter som eies av folk som vil ha fred og uberørt natur?

Her er det snart ikke mer å ødelegge, sier Kjell A. Bay. Hans familie har hatt feriested i egnen i generasjoner og ser på utviklingen med gru. Den velbeslåtte foretningsmannen Erik Martin Berge, med stor hytte i hyttefelt, boblebad på verandaen og en Corvette sportsbil utenfor hyttedøra, er derimot ubekymret.

E_B_004

Jeg er sosial og liker å ha naboer tett innpå, smiler han. Edgar Hansen drar på befaring for å kjøpe hytte til påske og vurderer ei høystandarshytte til 3,3 millioner kroner. Han smiler godt av at det er anlagt en rundkjøring her oppe, midt i ingenmannsland.

Det er vel for at storbyfolket som kjøper hytte her opp skal føle seg litt hjemme, sier Edgar.

Gilbo_011

Familien Gilbo bygger lite og koselig på 70 kvadrat, og satser på enkel hygge fremfor moderne komfort. Samtidig vurderer ordfører Eivind Brenna om London-paret Elin og Terje Nikolaysen skal få få bygge drømmehytta Shangri-la Lodge på 229 kvadratmeter, langt større enn reglene tilsier.

Nikolaysen_007

De med stor hytte bruker mer penger. Skal vi leve her oppe, må vi prøve å tjene penger. Da er det viktig at vi får folk med store hytter hit, sier han. Den unge, lokale snekkeren Karl Holden lever av å bygge hytter, men familien har selv en støl som nå er omringet av et hyttefelt.

Du vandaliserer nesten området med så mye hyttebygging. Men det er arbeid en skal ha, så ja, da får vi nesten bare ha det så godt, sier han.

HYTTEDRØMMEN starter med påskeferien og slutter med nyttårsfeiringen. På veien er vi med på alt fra byggeaktiviteter, hyttekjøp, påskeskirenn, skogrydding, kalving og fisketurer til rakfiskfestival og elgjakt. Her er barn som fanger rumpetroll slik de alltid har gjort, og voksne som lager snøhule på den nye måten, dvs med snøfreser. Og naturligvis er vi på innvielsesfest i de nye hyttene.

Folkesjela, naturarven og fremtiden i bygdenorge: I en lett tilgjengelig form handler serien om verdispørsmål som angår oss alle, over store deler av landet. For dokumentarserien rører ved kjernen i den norske folkesjela. Den tematiserer både fremtiden i bygdenorge, vårt forhold til ”guds frie natur”, våre ferie- og forbruksvaner, miljøet og vår kultur- og naturarv.

Dette er en varm og engasjerende serie om HYTTEDRØMMEN og alt den innebærer for oss.

Stolslandskap_002

Regissør Kenneth Elvebakk (f. 1966, Hemnesberget). har selv hytte i Valdres, og ble interessert i å finne ut mer om den enorme hytteutbyggingen på fjellet.

Jeg vil sette fokus på de drastiske endringene som skjer på fjellet i dag. Hytteutbyggingen har store konsekvenser for alle som er glade i fjellet og for miljøet. Samtidig har små fjellkommuner behov for å skape arbeidsplasser og et godt livsgrunnlag for folk i bygda. Men grunnen til at folk ønsker seg hytte på fjellet er jo nettopp naturen, og da blir det viktig å ta vare på de områdene som kan brukes til glede for alle – til rekreasjon og friluftsliv. HYTTEDRØMMEN har alle disse temaene i seg og viser hvordan alle de som står midt i det opplever denne rivende utviklingen.

Kenneth har tidligere blant annet laget den kritikerroste dokumentarserien ”Håndballaget Raballder”, som mottok Gullruten for beste dokusåpe i 2006 og den prisvinnende dokumentaren “Den hemmelige klubben”. Han har lang erfaring innen radio og TV, og er en filmregissør med et stort engasjement for det han gjør.

Regissør Kenneth Elvebakk
Regissør Kenneth Elvebakk

Kontaktpersoner Skofteland film AS:

Ingunn Helene Knudsen

Presseansvarlig

Tlf: +47 23691223, Mob: + 47 99275057

E-post: ingunn.knudsen at skoftelandfilm.no

Hilde Skofteland

Executive produsent

Tlf: +47 23691223, Mob: + 47 90775786

E-post: hilde at skoftelandfilm.no

KREDITERINGER:

Manus og regi:

Kenneth Elvebakk

Foto:

Trond Høines

Karoline Woie

Kenneth Elvebakk

Hilde Kjøs

Torstein Nodland

Odd Sprakehaug

Klipp:

Robert V. Stengård

Svein Olav Sandem

Per Vaage

Jacob Risdal Otnes

Musikk:

Bjørn Fløystad

Lydetterarbeid:

Lyd i sentrum

v/Craig Morris

Grafikk:

Bug

v/Tomas Jøssang

Online:

Mathias Teissen

Casting assistent:

Karoline Grindaker

Produksjonsleder

Heidi Vendel Vejling

Økonomiansvarlig

Siv Kathrine Lemika

Tonje Vaagen Aase

Produsent:

Hege Michelsen

Prosjektleder TV2:

Vebjørn Hagen

Executive produsent:

Hilde Skofteland

Finasiering:

TV2

Norsk Filminstitutt v/Bodil Cold-Ravnkilde

Valdres Natur og kulturpark

Norsk kulturråd

Film 3 v/Inge Tenvik

Skofteland Film AS © 2009

6 kommentarer på “Hyttedrømmen

Når går/gikk denne på tv2? Skriver masteroppgave om temaet og er svært interessert i å se denne dokumentaren…

Nå er det endelig avklart at «Hyttedrømmen» skal gå på TV2 i påsken 2010. Fra og med mandag 29. mars til og med lørdag 3. april.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skoftelandfilm Film AS

produserer dokumentar-filmer og dokumentarserier


Prosjekter

Optimistene
Se trailer


Last Call - I tolvte time
Se trailer


The Sarnos – A Life in Dirty Movies
Se trailer


Morgendagens idrettshelter
Se trailer


Et lite stykke Thailand II
Se trailer


Uteliggernes sang
Se trailerHyttedrømmen
Se trailershabanas_valg

Shabanas valg
Se trailerGlamourjentene
Se trailerMemento mori
Se trailerLykkens grøde
Se trailerEt lite stykke Thailand
Se trailer