Episodene i Hyttedrømmen
Episode 1
– på TV2 29. mars 2010
– De med stor hytte bruker mer penger. Skal vi leve her oppe så må vi drive næringsvirksomhet. Da må vi prøve å tjene penger, da er det viktig at vi får folk med store hytter, sier ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna.
Handlingen i første episode utspiller seg i påsken. Vi møter blant annet Erik Martin Berge fra Oslo. Han er en av mange som har bygd stor hytte på fjellet. Han har ofte besøk av mange venner. Når gradestokken kryper ned mot 20 minusgrader er det godt å ha et varmt boblebad utendørs.
Vaset er hyttesentrum i bygda og stedet er grunnlaget for dokumentarserien om hytteutbygging. Gamle hytteeiere mener at det vakre stølslandskapet på Vaset trues av utbyggingen, og ordføreren møter motstand fra både nye og gamle hytteeiere som ønsker å bevare Vaset slik det er.
Det snakkes om bygging av tusen nye høystandardhytter, kanskje ett hotell, ny alpinbakke og handlegate med hus i to etasjer.
– Skrekken er Beitostølen med kinarestaurant og greier. Og hvis dere lager reprise på det så kommer vi til å selge og flytte, bare så dere vet det, sier en eldre dame til ordføreren.
Vi møter også bonden og snekkeren Vidar Opheim. Han har gård med 16 melkekyr, og når kyrne skal kalve så hjelper gjerne yngste datteren Rebekka til i fjøset. Vidar driver også et lokalt snekkerverksted, og takket være all hyttebyggingen så klarer han å sysselsette ni mann. I løpet av de siste seks årene har en tredjedel av bøndene i Vestre Slidre lagt ned.
– Som bonde så driver jeg og teller på fingrene for jeg synes det er for dårlig økonomi til å drive med det. Så jeg vurderer å legge ned den geskjeften da. Og så vil jeg prøve å drive bare den fabrikken, sier Vidar.
Tomteprisene var i 2008 oppe i hele to millioner kroner. Og i dag har kommunen godkjent flere hundre hyttetomter. Folk fra bygda trenger arbeidsplasser, og ordføreren ser at det finnes framtid for bygda i nettopp hyttebyggingen. Vi møter den unge snekkeren Karl Holden. Både han og alle kompisene utdanner seg til håndverkere og mange av dem jobber med hyttebygging. Også den lokale butikken ser mulighet til å bygge ut.
Episode 2
– på TV2 30. mars 2010
Det er fremdeles påske på Vaset og det er derfor mange hyttefolk på fjellet. Mange hytteeiere mener at idyllen er i ferd med å bli ødelagt. Det snakkes om tusen nye hytter i området rundt Vaset, kanskje ett hotell, handlegate og ny alpinbakke. I dag er det to tusen tre hundre hytter i kommunen, og Vaset har nå fått sin første rundkjøring.
Edgar Hanssen fra Røyse i Buskerud drar til Vaset for å se på ei stor hytte som er til salgs. Familien har lenge ønsket seg hytte på fjellet. Har han funnet drømmehytta? Den har en takst på 3,3 millioner kroner. Edgar er uansett spent på om kona Mai-Britt kommer til å like hytta.
– Det er store forhold når det begynner å bli rundkjøringer på fjellet. Det er vel for at storbyfolket som kjøper hytte der oppe skal føle seg litt hjemme med rundkjøring kanskje, sier Edgar.
Familien Bay fra Bærum eier ei enkel hytte fra 70-tallet med utedo og uten innlagt vann. De arrangerer påskeskirenn hvert år med dans og allsang, og mange hyttenaboer stiller opp på skirennet.
– De tror vi vil ha så mye sentrumsaktivitet. Vi vil gå og shoppe og kose oss i flombelyste gater med rundkjøring. Hva? Rundkjøringen burde jo ha vært på Fagernes. Der har de jo trafikale problemer i Fagernes sentrum. Ikke langs med Vaset-vannet. Jeg fatter ikke at de får lov, sier Kjell Arne Bay.
Like ved de enkle hyttene fra 70-tallet ligger et byggefelt med nye høystandardhytter, og vi møter Erik Martin Berge fra Skedsmo som har hatt hytte på Vaset i åtte år. Han liker å ha den samme komforten på hytta som hjemme.
– Hvis du først bygger ei hytte i et byggefelt så må du jo tåle at folk er rundt deg, mener Erik Martin.
Vi møter også to hytteeiere fra Bergen. Både Solvei Stoutland og Jan-Kåre Breivik er fortvilet over at kommunen har godkjent 240 nye hyttetomter like ved hytta deres.
– Det eneste vi kan håpe på er et kjempekrack ute i verden som gjør at de blir så fattige at de ikke har råd til å investere på denne måte, sier Solvei.
Ordfører i Vestre Slidre Eivind Brenna bor på Vaset, der familien driver leirskole. Også hans mor, Eli Staxrud Brenna, bor på fjellet, men hun er kritisk til all utbyggingen. Så under påskefrokosten blir det ofte at familien diskuterer politikk og nye utbyggingsplaner.
– En hytteeier har lyst til at det skal være akkurat slik det var når de fikk kjøpe tomta. Det ligger liksom i korta på en måte det. Men en forsiktig balansert utvikling, sånn som rundt her med gangvei og en bro, det må da bare være positivt, sier Eivind.
Episode 3
-kommer på TV2 31. mars 2010
Det er i ferd med å bli vår på Vaset. Det er likevel mye snø når ordfører Eivind Brenna og varaordfører Lars Kvissel drar på befaring på hyttetomta til familien Nikolaysen. Fra før er det bygd 2300 hytter i Vestre Slidre.
– Det må ikke være om gjøre å lage det høyest og størst. Men stort utover betyr egentlig ikke så mye. Det blir bare mer arbeid, sier ordfører Eivind.
– Det er klart det er mange dagsverk på en slik hytte, legger Lars til.
Elin og Terje Nikolaysen har bodd mer enn 20 år i utlandet. Akkurat nå jobber Terje i London. Familien har i over to år tenkt mye på å skaffe seg nøkkelferdig høystandardhytte på fjellet, og nå har de søkt Vestre Slidre kommunen om lov til å bygge en hytte på 229 kvadratmeter like ved Vaset.
– Du kan si jo lengre du er borte fra Norge jo mer savner du norsk natur og norsk luft og norske fjell. Årsaken til at vi kjøpte der var egentlig den luftige, nydelige utsikten, både nordover mot Jotunheimen og over Vasetvannet, sier Terje.
– Jeg er veldig glad i fjell. Det å se på fjell gir sånn ro. Det er nydelig, og når vi begynner å bli gamle kan vi sitte inne og se på fjellene, legger Elin begeistret til.
Om hytta blir ferdig til desember så planlegger familien Nikolaysen å feire både jul og nyttår der, men hytta er 79 kvadratmeter større enn det som er tillatt i reguleringsplanen. Så først må kommunen godkjenne den nye hytta!
– Nei det kom jo til det stadiet for mitt vedkommende at enten får vi byggegodkjennelse eller så selger vi tomta, sier Terje.
– Fikk vi ikke denne hytta så kunne det bare være, legger Elin til.
Terje og Elin er dristige og bestiller kjøkken og innredning til den nye hytta av Falken trevare før hytta er godkjent av kommunen. For Terje og Elin er det viktig å støtte lokale bedrifter når de skal bygge hytte. For snekker Vidar er en slik stor bestilling viktig for å kunne sysselsette ni mann på den lille snekkerfabrikken. Vidar er også bonde og har 16 melkekyr.
Noen kilometer fra Vaset ligger Murkeli. Der møter vi Bente og Ole Gilbo fra Asker. De skal bygge en liten hytte på rundt 70 kvadratmeter. Familien har hatt hytte på Vaset siden før krigen, og det var Oles oldemor som kjøpte en liten stølsbu der i 1934. Året etter bygde oldemoren en litt større tømmerhytte som i dag eies av Oles mor Berit Gilbo.
– Komforten tror jeg var omtrent som den er i dag. Vi har levd her oppe uten strøm og med utedo og hente vann i brønnen. Så å si ingen ting har skjedd siden den tiden. Vi har fått noe solcelleutstyr, men komforten var akkurat den samme. Vanlig norsk hyttestandard komfort, sier Ole.
Bente og Ole vet ikke så mye om hyttebygging, men de har et stort ønske om å bidra selv. Derfor vil de gjøre mye av snekkerjobben innvendig i hytta. I mai overnatter Ole og ungene for første gang i hytta, men ennå mangler det vinduer, panel og alt innvendig.
Vi er med når byga feier 17. mai. For Eivind Brenna er dette en stor dag. Han er stolt av å være ordfører i Vestre Slidre kommune.
– Om storsamfunnet ville betale ordentlig for landbruksvarene våre, ja da kunne vi kanskje bare drevet med det, men når storsamfunnet ikke vil det, ja da må vi jo drive med det som det finnes økonomi i. Sånn er det med alle bygder, hvis ikke dør de, sier Eivind.
Episode 4
-kommer påTV2 skjærtorsdag 2010
Hver sommerferie drar Ole og Bente Gilbo fra Asker til fjells med barna. Tidligere var de på hytta hos bestemor, men nå bygger de egen hytte på rundt 70 m². Ungene fanger rumpetroll, spiser rabarbra med sukker på, ser på kyrne, rir og bader i Vasetvannet.
Folk fra kommunen er på gjerdebefaring på fjellet. Ordføreren Eivind Brenna ønsker at hytteeiere som har satt opp ulovlige gjerder skal fjerne dem.
– Du får lov til å gjerde inn 500 kvadratmeter inklusive hytta, og da kan du holde sauene unna verandaen for å si det sånn, men du må tåle at det ellers er natur, og dyrene må kunne komme frem. Dette skal ikke være et villastrøk med plener overalt, sier ordfører Brenna.
Ole setter opp et midlertidig gjerde fordi han ønsker å holde kyrne borte fra tomta. Mange hytteeiere setter opp gjerder for å holde tomta fri for sauebæsj og kumøkk, og bøndene i bygda har faktisk beiterett på hyttetomtene!
– Dette er fint arbeid for en kontorrotte som meg. Når jeg kommer hjem etter helger her oppe så er det mange rare muskler jeg plutselig oppdager at jeg kanskje ikke hadde, eller som jeg burde hatt, sier Ole som jobber i bank.
Det er endelig sommer på Vaset når bonden Vidar Opheim kjører kyrne til seters. Det er kanskje siste sommeren for gromkua. For nå vurderer Vidar å legge ned gårdsdriften. Han skal satse mer på hyttebygging og snekkerfabrikken i Røn.
Grunneier Inger S. Lerhol og samboeren Bjørn Stendebakken eier et område som er svært attraktivt for hyttebygging. Derfor har de nå dannet et ubyggingsselskap sammen med flere andre grunneiere.
– Her blir det hyttelandsby. Håper det ikke blir så mye Mercedeser og BMW’er, men at det er folk som tar vare på naturen best mulig, sier Bjørn.
Bjørn og Inger er ikke så begeistret for utbyggingen, men de eier svært mange gamle hus og trenger penger til vedlikehold. De er begge utdannet sykepleiere. Bjørn er gammel hippie og er egentlig bekymret for urbaniseringen i fjellheimen. Det er millioner av kroner å tjene på salg av hyttetomter. Rundt Vaset koster en hyttetomt opp til to millioner kroner. Og kommunen har nå godkjent 240 hyttetomter som skal legges ut for salg.
– Nei men er vi så veldig glad i at sånne fjertefine Oslo-folk skal komme og ta seg til rette så voldsomt da?, spør Bjørn når han og Inger er på befaring i nabofeltet.
Ole bestiller kjøkken hos Vidar. Men det er ikke store leveringen. For Ole og Bente skal sette opp et gammelt kjøkken og trenger bare noen få deler. Vidar synes at det er flott med små hytter. Ole synes det er synd om alle kyrne til Vidar forsvinner fra fjellet.
Erik Martin Berge fra Skedsmo maler rekkverket rundt hytta sammen med samboeren Benedikte. De drar på fisketur og litt seinere på sommeren får de besøk av de tre døtrene til Erik Martin. Erik Martin hevder at med bedre komfort så bruker de også hytta mye mer. Og han er glad for å ha samme standard på hytta som hjemme.
Episode 5
-kommer på TV2 langfredag 2010
Det er høst på fjellet når Elin og Terje Nikolaysen reiser fra London til Vaset for å se på byggearbeidet på den nye hytta – som skal bli 229 m² og stå ferdig til jul. Nå er de spente på hvor langt arbeidet med hytta er kommet. Kan de ferie jule og nyttår der?
– Jeg blir så glad i sånne mannfolk som er glad i kake, sier Elin Nikolaysen og disker opp med kaffe og deilig hjemmelaget sjokoladekake til snekkerne.
Snekkerne jobber med reisverket på hytta til familien Nikolaysen. Elin og Terje har også møte med snekker og bonde Vidar Opheim, som skal levere innredning til to bad, fem soverom og et stort kjøkken.
– Det er jo noen som synes det er veldig romantisk å liksom gå tilbake til 1910, og da går vi tilbake til byggebestemmelsen som var for tomta, men vi vil egentlig ikke ha det sånn. Vi vil ha den komforten som vi har i dag, sier Terje.
Midt i hyttefeltet på Vaset, ligger Brennabu leirskole. Hvert år besøker mange barn leirskolen som er eid og drevet av ordfører Eivind Brenna og kona Elisabeth Mellbye. Som liten gutt flyttet Eivind og familien Brenna fra Oslo til Vestre Slidre, der foreldrene startet leirskole i 1965.
– Kommer du utenfra inn i et bygdesamfunn, så vil du alltid føle litt på at du er annerledes. Men du må gå inn i det. Må delta i fotballen, du må være på fest med dem, delta i elgjakta med dem, og være en del av det, sier ordfører Eivind.
Ordførerens sønn Bendik er vokst opp påVaset. Han har sommerjobb på fjellet og tar med seg nederlandske turister ut på elgsafari. Han synes det bygges for mange store hytter på fjellet og uenig med faren som ønsker å tilrettelegge for enda mer hyttebygging. De siste ti-femten årene er det satt opp ca tusen nye høystandardhytter på fjellet i Vestre Slidre.
Bonden Vidar avvikler melkeproduksjonen på gården. Nå skal han satse for fult på hyttebyggingen. Det er et vemodig øyeblikk for Vidar når gromkua, som han har hatt i fjorten år, nå sendes til slakteren. Men nå har han tatt et valg.
– Jeg har ikke solgt sjela mi, og ikke solgt kvota, så jeg kan begynne på igjen når jeg vil. Jeg leier bort for da går det ikke ut, sier Vidar i det traktoren og tilhenger med alle kyrne kjører bort.
Ole Gilbo er med på dugnad i stølslaget. Trærne vokser seg høye når det er så få beitedyr på fjellet, og nå skal de sage ned en hel bjerkeskog. Bente Gilbo venter forgjeves på håndverkerne. For både snekker, murer og elektriker befinner seg nå på post i skogen og venter på elgen. Og ungene begynner å bli ganske lei av all hyttebyggingen.
Elgjakta nærmer seg og bonden Vidar Opheim er med på samme elglaget som ordfører Eivind Brenna. De skal skyte seks elg, og da får hyttefolk være hyttefolk. Nå er det jakt!
– Jeg har skutt en kalv, lyder det fra en walkietalkie inne i skogen.
Gutta på elglaget ender ofte opp med å diskutere politikk med ordføreren til seint på natt. Eivind Brenna vil at grunneierne skal betale mer skatt ved salg av hyttetomter. Det er Vidar stekt uenig i.
– Det er en veldig fin gjeng. Språket kan jo virke røft innimellom men, man lærer at de mener det ikke så hardt, selv om de kan virke harde i øya av og til, sier ordføreren.
Episode 6
-på TV2 påskeaften 2010
Finanskrisen har slått til for fult på fjellet og det er nesten full byggestopp, men hytta til familien Nikolaysen er nesten klar til innflytting. Nå mangler det bare kjøkken, torv på taket og champagne.
– Det er ikke noen som kjøper hytter akkurat nå. Eller kjøper tomter, men det måtte jo komme uansett, det måtte vi jo være forberedt på, sier ordfører Eivind Brenna.
Ordfører Eivind Brenna og kona Elisabeth Melbye er på tyttebærtur. Det er like magert med bær på fjellet som det er med hyttebyggingen.
– Finanskrisen har ført til byggestopp mange steder i fjellheimen. Utbyggerne frykter at det blir vanskeligere å selge hytter til fjells når børsen faller, renten stiger og de generelle utsiktene er dårligere, melder nyhetene på radio.
Snekkeren Vidar Opheim monterer opp kjøkken i den nye hytta til Nikolaysen, men han er bekymret for arbeidsplassene til de ni ansatte på fabrikken. Må han permitere folk til jul?
Den første snøen daler ned når Terje og Elin Nikolaysen overtar den nøkkelferdige hytta. Elin er svært begeistring. Hytta på 229 m² er mye finere enn det hun hadde turt å håpe på. Nå gleder både hun og Terje seg til nyttårsfeiring og innflyttingsfest. Hyttedrømmen er endelig gått i oppfyllelse.
Bente Gilbo henger opp gardiner i den lille hytta på kun 70 m². De har arvet et gammelt kjøkken og Vidar supplerer med nye deler. De har ennå ikke fått innlagt vann.
– Det er fantastisk å vite at nå er vi snart ved enden av målet. Det er veldig deilig. Selv om det er forferdelig mye jobb igjen, sier Bente Gilbo.
Det er rakfiskfestival på Fagernes og familien Gilbo reiser til Fagernes for å smake på årets fisk, men ungene er ikke like begeistret. De synes det lukter promp av fisken, men de voksne synes det smaker godt.
Erik Martin Berge fra Skedsmo har samlet mange venner fra byen og bygda på hytta. De skal også på rakfiskfestivalen på Fagernes som hvert år samler rundt 25 000 besøkende. DDE skal ha konsert, men først er det forspiel hjemme på hytta til Erik Martin.
– Rakfisk er vel for noen flatfyll og for andre er det vel å gå og smake på rakfisk, for oss er det vel alt på en gang, ler Erik Martin.
Terje og Elin har innflyttingsfest. De har invitert ordfører Eivind Brenna og lokale håndverkere. Nå skaler de i champagne sammen med de tre døtrene og alle inviterte gjester. Eivind gir Terje og Elin Valdresmerker som innflyttingspresang.
– Shangri-la det betyr på godt norsk; Himmel på jord eller den beste plassen, paradis på jord. Så da kaller vi den her for Shangri-la Lodge, og det er der vi er nå i dag. Så skål for hytta igjen, sier Terje og hever glasset.
Vidar selger julterær i Oslo. Det har familien hans gjort i 20 år. Det nærmere seg jul og Vidar vet ennå ikke om han må permitere folk på fabrikken.
Selv om hytta ikke er helt ferdig så feirer Ole og Bente Gilbo nyttårsaften på hytta med ungene. Familien er utrolig lykkelige over at hyttedrømmen endelig har gått i oppfyllelse.
Familien Brenna er samlet til nyttårsfeiring. De ser statsminister Jens Stoltenberg på TV og han sier at de fleste nordmenn vil ha det som normalt i det nye året tross finsnaskrise i verden.
– Hytta er noe som er der når krisa kommer. Hytta er noe du kan bruke når du ikke har råd til å reise til Thailand på ferie på en måte. Vi ser det nesten den jula her. Aldri vært så mye folk på Vaset i jula som det er nå, sier Eivind.
Når hyttefolket sender raketter til værs for å ferie det nye året, sitter ordføreren og familien på toppen av fjellet. De ser utover hyttebebyggelsen på Vaset og synger.
– Ei ny tid kommer sjøl om fjellan står og det blir like fint å jobbe som å dainse, synger alle sammen.
3 kommentarer på “Episodene i Hyttedrømmen”