Medvirkende Hyttedrømmen

Erik Martin Berge fra Frogner i Skedsmo er en velbeslått forretningsmann som elsker alt som har motor. Han har stor hytte i hyttefelt og boblebad med innlagt musikkanlegg på verandaen. Erik Martin har tre døtre fra et tidligere forhold og henter dem gjerne på flyplassen i Fagernes i Mercedesen eller Corvetten. Han kjører snøscooter i Sverige, siden det ikke er lov i Norge. Erik Martin er en sjenerøs og sosial type som ofte samler mange venner på hytta. Han kjører ungene i slalåmbakken, mens han selv drar hjem til hytta for å slappe av, se på tv, spille på hester og kose seg. Han tar gjerne en fest og hvorfor ikke lage snøhule med snøfreser? Erik Martin har komfort som hjemme på hytta, for da bruker han den mer.

Vi møter Erik Martin i HYTTEDRØMMEN episode 01, 02, 04 og 06.

Elin og Terje Nikolaysen fra Harstad har bodd i utlandet i tyve år, og for tiden bor de i London, der Terje jobber for et internasjonalt firma. De søker avveksling fra livet og leiligheten i metropolen når de nå drømmer om å innta den norske fjellheimen i Valdres. Når de bor ute savner de den norske naturen. Men høy standard og komfort er et klart krav til en ny hytte, så vel som god utsikt og godt med plass. De vilbygge en luksushytte på 229 kvadratmeter, som er langt over normen. Kommunen gir dem dispensasjon fra gjeldenderegler og snekker Vidar skal være byggherre for den nye hytta. Terje og Elin håper å kunne innvie sin Shangri-la Lodge på nyttårsaften med champagne og ordføreren selv til stede.

Vi møter Erik Martin i HYTTEDRØMMEN episode 03, 04, 05 og 06.

Familien Gilbo fra Asker har hatt hytte på Vaset i Valdres i generasjoner og nyter det enkle liv på fjellet. Bankmannen Ole og Bente, som jobber i skolen, reiste til og med på hytta på bryllupsreise i sine pur unge år. Selv om det øsregnet hele tiden, og de hadde mye jobb å gjøre, syntes de det var toppen. ”Hytta” er blitt et begrep og et holdepunkt og vil alltid være det, bedyrer Bente.

Nå har de fått tillatelse til å utvide en gammel bu midt i stølsområdet der det egentlig ikke skal bygges. Her vil de sette opp en enkel hytte på bare 70 kvadrat, like ved siden av bestemors hytte.Lite og koselig, mener Ole og Bente. Gamle dagers komfort holder lenge. Selv om paret har profesjonelle håndverkere til å hjelpe seg, snekrer og maler de gjerne det de kan selv, og målet er å ha den nye hytta ferdig til jul.

Vi møter Familien Gilbo i HYTTEDRØMMEN episode 03, 04, 05 og 06.

Bjørn Stendebakken er en lokal gammel rocker, 68-er og hippie. Han ønsker egentlig ikke å bygge ut fjellet pga. sin politiske overbevisning. Sammen med kona Inger Synnøve Lerhol, som er grunneier, blir de likevel med på tomtesalgsbølgen. De synes ikke at de kan stå på sidelinjen og se på at det blir bygget på alle teigene rundt. Men Bjørn håper det ikke blir for mange BMWer og jålete Oslo-folk som inntar egnen, og at de som kjøper hyttetomtene tar vare på naturen. De to grønne miljøvernerne og sykepleierne har flere tanker om hva inntektene bør brukes til, men først fremst er de enige om at de ønsker å ta vare på de gamle husene de har på fjellet.

Vi møter Bjørn og Inger i HYTTEDRØMMEN episode 04.

Edgar Hanssen fra Sjøvegan og Mai-Britt Thorsrud Jansen fra Hønefoss ville gjerne bygge seg egen hytte på fjellet, men så fikk de tilbud om å kjøpe en ferdig hytte i stedet. Selv om Mai-Britt ikke har anledning, drar Edgar oppover på visning, og så slår de til uten at Mai-Britt har sett hytta! Dermed er spenningen desto større når de reiser opp sammen med en av sine tre sønner og katten, for å se hytta. Så var det bare først å finne igjen hytta, i snødrev og sno.

Edgar og Mai-Britt håper nå at kommunen gjør sitt til at området ikke blir overutbygget, med pizza-restauranter, shopping og disco i området. – Vi vil ikke ha noe Mallorca her oppe, sier Mai-Britt.

Vi møter Edgar og Mai-Britt i episode 02 av HYTTEDRØMMEN.

Kjell Arne Bays familie har feriert i Valdres i mer enn hundre år. Den lille hytta de holder til i har utedo og beskjeden komfort. Men her nyter de fjellferielivet på tradisjonelt, norsk vis. I påsken er det påskerenn med hyttenaboene, utkledning og dans. Kjell ser på utviklingen på fjellet med gru. Han synes naturen og området er i ferd med å bli rasert og forstår ikke at utbyggerne får lov. Rundkjøringen som kuriøst nok er anlagt her oppe på fjellet har han heller ikke mye til overs for.

Vi møter Kjell Arne Bay i episode 02 av HYTTEDRØMMEN.

Elisabeth Melbye og Eivind Brenna. Foto: Eirik Høyme Rogn.
Elisabeth Mellbye og Eivind Brenna. Foto: Eirik Høyme Rogn.

Eivind Brenna, innflytteren fra Oslo som vil være bygdas talsmann utad, har mange hatter. Han stiller til valg som ordførerkandidat for bygdelista (V), er aksjeeier i et utbyggingsselskap og eier leirskolen Brennabu, som hans foreldre startet. De kom til bygda da Eivind var bare 10 år, men innflytter er og blir han. Det er kona Elisabeth Mellbye som driver leirskolen. Sammen har de tre barn.

Bendik Mellbye Brenna. Foto: Kenneth Elvebakk.
Bendik Mellbye Brenna. Foto: Kenneth Elvebakk.

Sønnen Bendik (17) kjører snowboard, danser løsdans og tar med turister på elgsafari i fjellet. Han liker ikke at hytteutbyggingen truer den åpne, uberørte naturen.

Familien bor i generasjonsbolig på Brennabu med Eivinds mor, Eli, som også ser med skepsis på utviklingen. Diskusjonen svinger under påskefrokosten når familie og venner er samlet og utbyggingsplanene er tema.

Eli Staxrud Brenna. Foto: Kenneth Elvebakk.
Eli Staxrud Brenna. Foto: Kenneth Elvebakk.

Eivind er ski-, jakt- og friluftsglad og har tett kontakt med hyttefolket i området. De diskuterer også mer enn gjerne politikk med Eivind. Han er positiv til at det bygges et stort alpinanlegg på Ålfjell og til de nye planlagte handlegatene som kanskje skal legges midt oppå fjellet. Det til tross for at hans egne venner Ellen Marie og Tor Jersin Skaflestad, som nylig har kjøpt seg hytte her, risikerer å få shoppinggatene rett utenfor hyttevinduet sitt. Men Eivind ønsker flere varige arbeidsplasser i bygda velkommen. Han er opptatt av at hyttefolket skal legge igjen penger i bygda, og de med store hytter legger igjen mest, konstaterer han.

Vi følger ordfører Eivind Brenna og familien hans gjennom alle episodene av HYTTEDRØMMEN.

Snekker og bonde Vidar Opheim. Foto: Eirik Høyme Rogn.
Snekker og bonde Vidar Opheim. Foto: Eirik Høyme Rogn.

Rebekka Opheim. Foto: Kenneth Elvebakk.
Rebekka Opheim. Foto: Kenneth Elvebakk.

Snekker og bonde Vidar Opheim leverer hytteinteriør til store og små hytter og sysselsetter 9 mann i snekkerbedriften sin. På gården har Vidar også melkekyr med stølsdrift om sommeren. Datteren Rebekka er ofte med i fjøset. Men det er dårlig økonomi i kyrne. Nå står Vidar overfor et stort valg: Skal han gi opp gårdsdriften, slutte med dyra han er så glad i og satse alt på snekkerfirmaet? Som grunneier driver Vidar også med salg av hyttetomter. Han er tidligere FrP-politiker, og er en frittalende type som sier klart fra hva han mener både til lokalpolitikere og andre utbyggere. Han er på samme jaktlag som ordfører Eivind Brenna, og under elgjakta blir det alltid både mye humor og heftige diskusjoner utover i sene nattetimer.

Vi følger Vidar gjennom alle episodene av HYTTEDRØMMEN.

Tore Jersin Skaflestad og Ellen Marie Skaflestad. Foto: Eirik Høyne Rogn.
Tore Jersin Skaflestad og Ellen Marie Skaflestad. Foto: Eirik Høyne Rogn.

Ellen Marie og Tor Jersin Skaflestad er venner av ordfører Eivind, og har nylig kjøpt seg hytte i Valdres. De vil ha sjelefred og nydelig utsikt over fjell og natur. Men nå har bl a Statskog planer om å skape et nytt bygdesentrum med shoppinggater og spa nettopp rett utenfor hyttedøra deres. Paret risikerer å få utsikten totalt spolert av butikker i to etasjer. Anne Marie mener  at politikerne må forstå at det ikke er shopping og byliv folk kommer hit for å søke.  Handlegater får de legge et annet sted, forteller hun sin ordførervenn rett ut.

Vi møter ekteparet Skaflestad i episode 01 av HYTTEDRØMMEN.

Karl_001
Karl Holden. Foto: Kenneth Elvebakk.

Karl Holden (20) og vennene er unge lokale håndverkere som gjerne vil fortsette å bo i Vaset. Guttene har humor og livsglede og viser at det finnes muligheter for unge også i ei lita bygd. Men Karl ser at familiens gamle geitestøl, som før lå i åpent terreng langt fra folk, nå er omringet av et stort hyttefelt. Det synes han er trist, og mener at området omtrent er rasert. Men han lever jo selv av hytteutbyggingen, så han ser ingen annen utvei for bygda.

Vi møter Karl Holden og vennene hans i episode 01 av HYTTEDRØMMEN.

Butikkeier Harald Lasskogens kolonialbutikk er blitt for liten til å ta seg av mengden av hyttefolk som strømmer til Valdres-bygda. Butikken bygges ut med 500 m2. Påbygget skal stå ferdig til påske, som er høysesong og da hjelper alle i familien til.  I dag yter Harald også ekstra hytteservice til hytteeierne. Hans foreldre startet opp butikk her på 60-tallet.

Vi møter Harald Lasskogen i episode 01 av HYTTEDRØMMEN.

3 kommentarer på “Medvirkende Hyttedrømmen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skoftelandfilm Film AS

produserer dokumentar-filmer og dokumentarserier


Prosjekter

Optimistene
Se trailer


Last Call - I tolvte time
Se trailer


The Sarnos – A Life in Dirty Movies
Se trailer


Morgendagens idrettshelter
Se trailer


Et lite stykke Thailand II
Se trailer


Uteliggernes sang
Se trailerHyttedrømmen
Se trailershabanas_valg

Shabanas valg
Se trailerGlamourjentene
Se trailerMemento mori
Se trailerLykkens grøde
Se trailerEt lite stykke Thailand
Se trailer